Please, accept cookies in order to load the content.

These period rooms originally came from the Stedelijk Museum in Amsterdam, where then director Willem Sandberg in the late 1930s started to place art works in front of bare, white walls for the first time (initally as conservator and from 1945 as director). Sandberg used the period rooms as office and study space and they were no longer used for exhibitions. In the 1970s the period rooms were finally dismantled and put in storage. 

The installation 1:1 Period Rooms is made up of five spaces, each of which represents a passage from an imaginary discussion between the period room and the white cube. Each 'room' was constructed using the wooden frames that restorers generally use to build a period room.

The centre of the exhibition space is taken up with the Empire Room. This period room was reconstructed and then deconstructed during the period of the exhibition, in collaboration with Amsterdam Museum and The University of Amsterdam. Amsterdam Museum kept up a blog following the whole process and renewed interest was created for the collection's historic interiors.

The rest of the installation turned and flipped around the period rooms and white cubes in such a way that a continuous dialogue formed between exhibition spaces and exhibited spaces.

 

Please, accept cookies in order to load the content.

Interview with Andreas Angelidakis

Interview with artist and architect Andreas Angelidakis. He talks about his installation 1:1 Period Rooms, the significance of the period rooms and why this exhibition model is very relevant to current discussions on exhibiting.
 

Read more

Design process 1:1 Period Rooms

For 1:1 Period Rooms Angelidakis designed an installation made up of five 'room's. A brief insight in to his design process.
 

Read more


 

1:1 Period rooms by Andreas Angelidakis
Andreas Angelidakis
Bart de Baets

This project is part of the programme track Landscape and Interior and the folder Interior triptych in annual instalments.

1:1 Period Rooms is one instalment in a triptych devoted to interiors. Het Nieuwe Instituut previously presented the exhibition 1:1 Sets for Erwin Olaf & Bekleidung. These will be followed in 2016 by an exhibition devoted to the showroom.